| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
ali olgun Üye
|
Tarih: 09.03.2006, 11:44 Mesaj konusu: geçmişteki büyüklerimizden bize aktarılan anılar. |
|
|
| Dipsizgölden bir konvoy Kanı arabası gecenin üçünde yola çıkar dipsizgölün yaylalarından aksu tepesini aşarak Arık dağındaki ormanı hedef alırlar.o dönemde çekem ağacı cokmuş başlarlar çekemi sökmeye arabaları yüklerler artık sbah olmuş Arık çobanları sürüleriyle görünmeye başlarlar çobanlar kanı arabaların yanına yaklaşırlar içlerinde yürekli bir delikanlı üç arabanın kayışlarını söküp el koyar bu delikanlının ismi Lakabı Cebel imiş cebelin karşısında iri yapılı sarışın bir amca duruyor cebel bu amcanında arabasının kayışını almak ister amma amcanın tipinden korkmuş. ne yazıkki o heybetli amcada cebelden korkmuş amca. Cebele şöyle der Cebel seketiyan meke ez bıvıre teze dıdım te.Der demez Cebel onun elindeki kayışı ve bütün baltaları alır gider kayışsız kalan arabaları sırtlarındaki palaskalarla bağlayıp dipsizgöle dönerler bu olay tahminimce 1940 ve 1945 ola bilir 1990 larda Cögi ziyaretine gittiğimde Cebel amcayı cögide gördüm yaşına göre çok dinç görünüyordu. |
|
| Başa dön |
|
 |
ali olgun Üye
|
Tarih: 15.03.2007, 16:51 Mesaj konusu: Re: geçmişteki büyüklerimizden bize aktarılan anılar. |
|
|
Kapıkaya köyünden Veli amca yöredeki lakabı kıdoy kapıke diye söylenirdi kendi yöresinde nefesli sazıyla ünlüydü cevresinde rakibi yoktu nefesli sazından dolayı koçgirinin hemen hemen her köyüne gitmiştir Dipsizgölde bir düğün cemiyetinde bir anısını şöyle anlattı.bir düğünden sonra köyüme dönüyorum efkarlanmışım dertli dertli zurnayı çalarak yoluma devam ederken dağda bir gurup çadır kuran poşalara denk geldim beni bir iki saat alıkoydular misafir ettiler ve çadırlardan ayrıldım bayağı yol katlettim kapıkayaya yaklaşmıştım arkamda bir gürültü sesi duydum tozu dumana katmış bir atlı bana yaklaştı atın üzerinde güzelmi güzel kız beyaz güvercin kadar güzeldi bana dedi ya beni alacaksın yada başına bela olurum ben kaçmağa başladım kız peşimde beni eve kadar takip etti ve gelip evime girdi az sonra tayfası peşinde geldi kızı zorla evden çıkarıp alıp götürdüler kız bana sevdalanmıştı.
Veli amca acı bir olayınıda şöyle anlattı bir köyde düğündeyim bana oğlumun ölüm haberini verdiler dünyam yıkıldı kendimi kaybeytmişim çok acılar yaşadım beni ayakta tutan kızım ve eşimdi bir süre beni akıl hastahanesine yatırdılar ve kendimi kızıma adadım hayat devam ediyor çalışmak zorundaydım tekrar nefesli sazımla gençlerin düğünlerinde devam ettim her evlenen genç çiftin düğününde oğlumu gözümün önüne getirirdim yüreğim yanıyordu ateş düştüğü yeri yakar acımı yüreğimin bir köşesine gömerek yoluma devam ettim. |
|
| Başa dön |
|
 |
|